Historie

Spil, øl og socialt samvær i Hersegade

 

Ved Grønnegades udmunding på matriklen, der i dag er Hersegade nr. 11 lå tidligere en købmand, der havde god handel med eleverne på Roskilde Realskole. Den gamle bygning forsvandt for mange år siden, og i 1969 blev den nuværende opført. Fra starten lå der en bodega i ejendommen, men hvor Gustav Wieds ligger i dag, lå i begyndelsen en smørrebrødsforretning. Smørrebrødsforretningens tid var kun kortvarigt, og siden er der blevet løftet mangen et godt glas på stedet.

 

 

Adressen Hersegade 11 var i perioden sept. 1972 til juli 1983 et absolut meget besøgt spillested – både med live-musik og diskotek. “Kælderhalsen” åbnede i 1972 – og var i de kommende år et af byens foretrukne diskoteker, som dog også havde live-musik i mange genrer – beat, folkemusik, jazz og blues. Det foregik – som det fremgik af navnet – i kælderen, og der blev ikke skiltet med navnet, og adgangen var en lidt skummel kældernedgang bagude og til venstre for ejendommens port. Det fortælles, at de mest sejlivede gæster efter nattens anstrengelser kunne gå ovenpå og få morgenmad eller justeret promillen i “Penalhuset”.

 

 

I 1978 blev et stort set tilsvarende sted med samme ejerkreds åbnet i stueplan – og navnet blev “Stedet”, og samtidig ophørte aktiviteterne i kælderen. Tidens musik var bl.a Skousen & Ingemann, Sebastian, Haster Show-band, Søren Kragh Jacobsen, Delta Blues Band, Niels Hausgaard, Birds og Beauty, Lasse og Mathilde, Kenn Lindings Bluesband og Peter Thorup “Stedet” lukkede i juli 1983 efter flere skift i ejerkredsen, og lokalerne blev indrettet til Erik Rasmussens ejendomsmæglervirksomhed, og kælderen udlejet til Britt Magnussens Danseinstitut og senere til Reinhardt Dans. Restauranten på stedet har gennem årene heddet ”Penalhuset”, ”Grisen” og ”Hos Dorthe”. Siden 1989 har det været Gustav Wieds Øl og Vinstue, opkaldt efter den berømte forfatter, der boede de sidste år af sit liv i Roskilde.

 

 

 

Gustav Wieds har åbent hele ugen, og fredag og lørdag indtil klokken 2 om natten. Her er stedet, hvor gæsterne i hyggelige og charmerende omgivelser, kan smage gode øloplevelser. Her er 100 forskellige øl på kortet, heraf en del spændende fra udlandet. Men også spiritus af høj kvalitet er en af Gustav Wieds specialiteter. Gustav Wieds har modtaget De Danske Ølentusiasters pris hver gang den er blevet uddelt siden 2012. Anerkendelsen blev givet på grund af stedets efter forholdene meget store udvalg af spændende flaskeøl.

I kælderen, hvor der tidligere var diskotek Kælderhalsen og danseskole, kan man få et spil billard, spille dart, høre musik fra en gammeldags jukeboks og se udvalgte sportsbegivenheder på storskærm.

Gustav Wieds afvikler forskellige sociale arrangementer. Lottoklubben spiller i en periode indtil en spiller har 20 rigtige vindertal. Gevinster fra Danske Spil går ubeskåret til gevinstpuljen. Således har rundens vinder alene glæden af at blive nævnt på hjemmesiden og naturligvis håneretten overfor sine medspillere. Også fodboldtipning er blandt det, der dystes om blandt stedets gæster.

Kortspillet Sjavs bliver flittigt spillet på Gustav Wieds. Her følger man reglerne fra Roskilde Borger-, Håndværker- og Industriforening, der residerer i naboejendommen. Dygtige kortspillere har gjort vinstuen stolt med et sjællandsmesterskab.

Hver torsdag byder Gustav Wieds på levende musik. Her opkræves ikke entre, så man skal alene betale for, hvad man ønsker at nyde på aftenen.

Gustav Wieds byder alle velkomne i en hyggelig atmosfære.